JAK DBAĆ O ODPORNOŚĆ NIE TYLKO W SEZONIE GRYPOWYM

Jak dbać o odporność

10.15.2020

 Organizm człowieka można przyrównać do zegarka, jeśli zepsuje się jeden mały trybik, to cały zegarek będzie szwankować. Tak samo jest z organizmem człowieka. Jeśli coś się „zepsuje”, wówczas cały organizm to odczuje mniej lub bardziej. Aby zapobiec takiemu „psuciu się” należy przede wszystkim zdrowo się odżywiać. Zdrowe odżywianie to tylko jeden element całej układanki, ponieważ ważny jest jeszcze nasz stan ducha. Cudownie by było, gdybyśmy się nie stresowali i dobrze wysypiali. Niestety

na stres i sen nie mamy aż tak znaczącego wpływu jak na zdrowe odżywianie. Jeśli te elementy będą w równowadze, nasz organizm na pewno nam za to podziękuje pięknym wyglądem, tryskającą energią a przede wszystkim zdrowiem.

Zatem w jaki sposób sprawić, abyśmy byli zdrowi? Musimy zadbać o naszą odporność. Mamy dla Was kilka propozycji, które warto włączyć do naszej diety – na pewno pomogą Wam wzmocnić odporność, a tym samym walczyć z chorobami.

Źródła zdrowia i odporności

1. Warzywa i owoce zawierające witaminę C

Należą do nich między innymi natka pietruszki, warzywa kapustne (np. jarmuż), papryka, pomidory, ziemniaki, dzika róża, głóg, czarna porzeczka, aronia, rokitnik, pigwa, owoce cytrusowe (najlepiej ekologiczne, bo te z upraw konwencjonalnych są pryskane substancjami rakotwórczymi,  które mogą również niekorzystnie wpływać na układ nerwowy i powodować bezpłodność – taką substancją jest m.in. imazalil).

Najlepiej spożywać je na surowo np. w sokach świeżo wyciskanych. Jeśli będziemy używać wyciskarki wolnoobrotowej wówczas dodatkowo witaminy, składniki mineralne i enzymy będą zachowane, w sokowirówce pod wpływem szybkich obrotów następuje częściowe utlenienie składników odżywczych.
Do soków nie nadają się warzywa zawierające skrobię, chociaż sok z wyciśnięty z ziemniaków wspomaga problemy żołądkowe. Jeśli dodatkowo będziemy do soku dodawać zielone warzywa, komórki organizmu człowieka będą odżywione wewnątrz (będą dotlenione i nasz organizm będzie lepiej funkcjonował). Oprócz soków najlepiej spożywać je w postaci surówek i zup.

2. Warzywa kiszone typu kapusta, buraki, ogórki

Nie wylewaj soku z kiszonych warzyw, tylko wykorzystaj np. do zup lub po prostu wypij! Kiszonki zawierają prebiotyki, czyli bakterie pożądane w naszych jelitach i probiotyki, czyli pożywkę dla tych bakterii. Jeżeli skład flory bakteryjnej w naszych jelitach jest korzystny, to nasza odporność jest wzmocniona.

 3. Warzywa zawierające fitoncydy

Są to związki bakteriobójcze i bakteriostatyczne, a bogate w nie produkty to między innymi czosnek, cebula, por, chrzan. Te związki to naturalne antybiotyki. Osoby o wrażliwym żołądku powinny spożywać je w niewielkich ilościach i nie na surowo.

4. Kwiaty i zioła

Jeżówka purpurowa jeden z lepszych środków działających korzystnie na odporność, do nabycia jest w postaci ekstraktu. Nasturcja (można spożywać całą roślinę) należy do tej samej rodziny co rukola i rzodkiewka. Badania wykazały, że związki zawarte w nasturcji działają jak antybiotyki, nawet u tych osób, które zachorowały na zapalenie płuc i antybiotyki szpitalne nie pomagają.  Pokrzywa bardzo dobrze oczyszcza organizm z toksyn i odżywia, niejako przygotowuje do kuracji wzmacniających. Mniszek lekarski i dziki bez najlepiej pić w postaci naparów, które działają wzmacniająco i oczyszczają drogi oddechowe. A gdy już jesteśmy przeziębieni przyda się malina i lipa, które działają napotnie.

5. Przyprawy takie jak kurkuma, imbir, goździki, tymianek

Działają rozgrzewająco na organizm niwelując stany zapalne oraz są sprzymierzeńcami w walce z drobnoustrojami.

6. Miód i pierzga

Regularne picie pierzgi w miodzie, najlepiej na czczo, wspomaga naszą odporność. Można kupić gotową pierzgę w miodzie (ok. 20% pierzgi). Należy pamiętać, że temperatura powyżej 40°C niszczy związki biologicznie aktywne. Dodatkowo można suche młode pędy roślin iglastych typu sosna, jodła zalać płynnym miodem tzw. patoka i jest to świetna mieszanka na choroby górnych dróg oddechowych.

7. Nalewki na bazie alkoholu

W niewielkich ilościach prozdrowotnie i rozgrzewająco działają: pigwówka, miodówka, cytrynówka.

Nie zapominaj również, że…

oprócz tych wspaniałości, które mamy pod ręką ważne jest, abyśmy jak najczęściej wybierali ekologiczną żywność, która dodatkowo nie wprowadza do naszego organizmu zanieczyszczeń chemicznych. Należy sprawdzać skład na etykietach i nie kupować tych produktów, które zawierają syrop glukozowy, tłuszcz palmowy. Długotrwałe spożywanie żywność złej jakości powoduje w organizmie człowieka wiele schorzeń, chorób i dysfunkcji. Wówczas włączone leki mogą również osłabiać nasz układ immunologiczny czyli odpornościowy. Bardzo szkodliwe jest spożywanie nadmiernej ilości słodyczy, które oprócz otyłości, próchnicy czy miażdżycy bardzo obniżają naszą odporność. Jeśli nie możemy się powstrzymać, to wybierajmy słodkie owoce, bakalie, czekoladę gorzką o wysokim % kakao, czy wodę z miodem i cytryną.

Równie wielką szkodę wyrządza nam żywność wysoko przetworzona. W tej kategorii mieszczą się m.in. chipsy, różnego rodzaju produkty typu „fast food”, ale również mąka pszenna, wędliny z dużą ilością chemicznych polepszaczy smaku. 

Nasz organizm bardzo lubi regularne posiłki, ponieważ jedzenie o zbyt późnych porach, kiedy mamy na to ochotę wprowadza niepotrzebny chaos do naszego organizmu i stres. Jeśli już jesteś chory, to unikaj nabiału i mleka krowiego, ponieważ powodują powstawanie śluzów, torując tym samym drogi oddechowe, poza tym mleko jest świetną pożywką dla bakterii w jamie ustnej.

0 komentarzy