Pochodzenie herbaty
Coraz bardziej ostatnio popularna niebieska herbata tak naprawdę z drzewem herbacianym nie ma nic wspólnego. Jest to zioło Clitoria ternatea tj. klitoria ternateńska. Można również spotkać inne nazwy: Butterfly Pea Tea, grochowy kwiat motyli lub po prostu klitoria.
Jest to roślina tropikalna, pochodzi z Azji. Rośnie dziko, ale także może być uprawiana w Tajlandii, Filipinach, Indiach, Chinach czy na Madagaskarze. Roślina rośnie w klimacie wilgotnym i słonecznym.
Wygląd
Kwiaty klitorii niebieskie (czasem białe) kształtem przypominają intymne narządy kobiece – stąd łacińska nazwa „Clitoria, która nawiązuje do nietypowego kształtu.
Właściwości i zastosowanie
Źródła podają, że klitoria była już znana od wieków i stosowano ją w medycynie ajurwedyjskiej. Korzystnie działa na wiele dolegliwości. W czasie zimowym, gdy mało jest słońca, jej napar można zastosować na wzmocnienie odporności, przeciw depresji. Jej regularne picie działa kojąco na układ nerwowy – ma działanie uspokajające, dlatego też napar podawany jest w salonach wellness i spa. Oprócz tego pomaga w walce ze stresem. Napar ma działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, moczopędne oraz podaje się go w przypadku niestrawności i zaparć. Niektórzy wymieniają jeszcze inne dobre właściwości. Dzięki sporemu zainteresowaniu tą rośliną zaczęto robić badania nad jej właściwościami.
Swoją piękną barwę od turkusowej po szafirową zawdzięcza obecności antocyjanów i flawonoidów więc oprócz szerokiego zastosowania także zwalcza wolne rodniki, ponieważ antocyjany i flawonoidy należą do antyoksydantów, dzięki temu spowalniają proces starzenia się skóry. Oprócz tego działają korzystnie na włosy i wzrok.
Kwiaty klitorii nie tylko są stosowane jako napar do picia, ale również do barwienia potraw np. ryżu, ciast i deserów. Z powodzeniem można stosować je zamiast barwników chemicznych, w postaci sproszkowanej lub mocnego naparu. Sporządza się z nich nalewki, maceraty, napoje i drinki (Nom dok Auchan – to popularny drink w Tajlandii przygotowany z naparu klitorii z dodatkiem cytryny i miodu). Niektórzy proszkiem z wysuszonych kwiatów farbują tkaniny, kosmetyki a nawet włosy. Należy pamiętać, że antocjany zmieniają barwę w zależności od pH. Jeśli do naparu doda się sok z cytryny, barwa naparu będzie purpurowa.
Parzenie klitorii i smak
Ponieważ są różne szkoły parzenia klitorii my postanowiliśmy sprawdzić smak i barwę w zależności
od sposobu parzenia i dodatków. Zalaliśmy osobno w dwóch filiżankach po 6 suszonych kwiatów 200 ml wody.
Napar I – temperatura wody ok. 100°C, czas parzenia 6 minut.
Napar II – temperatura ok. 90°C, czas parzenia 13 minut.
Napary nie różniły się znacząco smakiem i aromatem, natomiast napar, który parzył się dłużej miał bardziej intensywną barwę.
Smak naparu jest bardzo delikatny, w zasadzie przypomina smak krystalicznej wody, nie ma w nim posmaku goryczki. Przypomina trochę napar białej herbaty typu „srebrne igły”.
Dodaliśmy również soku z połowy cytryny i 1 łyżeczki miodu do I naparu. Przy zmianie pH barwa zmieniła się na purpurową, a smak był orzeźwiający. Napar bez dodatków i z dodatkami smakuje równie dobrze na gorąco jak i na zimno.
Na pewno warto włączyć do swojej codziennej diety tą roślinę o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych w ramach profilaktyki zdrowotnej. Trzeba również pamiętać o przechowywaniu. Najlepiej przechowywać ją w szczelnych opakowaniach typu metalowe puszki, ciemne, zakręcane słoiki lub specjalne zamykane torebki papierowe.
Zamienniki klitorii
Ponieważ zioło klitorii ma swoją niemałą cenę, a kolor niebieski przyciąga wzrok, stosuje się polski zamiennik. Jest tańszy i bardziej dostępny, można go hodować nawet u siebie w ogródku.
Mowa jest tu o Ślazie dzikim (Malva sylvestris L.), niektórzy nazywają go po prostu śluzem, ze względu na swoje właściwości.
Powstały śluz w trakcie parzenia i studzenia ma właściwości ochronne na błonę śluzową, pomaga odksztuszać podczas kaszlu suchego, działa kojąco na gardło, jeśli boli, działa łagodząco i przeciwzapalnie. Bardzo jest pomocna przy wrzodach żołądka. Ma jeszcze inne zalety, między innymi korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe, perystaltykę jelit, pomocny w leczeniu nadżerek, ran, wrzodów.
Smak
Jest określany jako delikatny, łagodny, bardzo słabo wyczuwalny kwiatowy aromat.
Kolor
Napar ma barwę turkusową do morskiej. Po zakwaszeniu przechodzi w zielonkawy.
0 komentarzy